Елена Маркова
  • РОДОСЛОВИЕ

Семейството на Павел Костов Семейната история на Елена Маркова е изключително интересна и трябва да й бъде отделено специално внимание. Майка й е учител по литература, но преди образованието й по „Българска филология” е завършила „Театроведство”. Баща й е лекар-епидемиолог.
Родът на Елена Маркова по майчина линия е свързан с историческото минало на България , преди и след осовобождението. Николай Хайтов е описал част от семейната история в книгата си „Асеновград в миналото”, посвещението в личния екземпляр на Елена Маркова също заслужава да бъде публикувано:

Асеновград в миналото - Николай Хайтов „На Елена, моята любима актриса – затова, че се оказа достойна правнучка на председателя на революционния комитет от 1876г. в Асеновград – пра-пра-дядо й Павел Костов.
То си личи , Елено, че си от корен, да си жива, здрава и все така самоовладяна и талантлива”

26.02.2001г. Николай Хайтов
София

Пра-пра-дядото на Елена Маркова – Павел Костов е бил председател на революционния комитет в Павел КостовСтанимака (Асеновград), един особено труден за революционна дейност и най-гръкомански център в Южна България. Той е бил подложен на яростна репресия, тъй като не само революционният комитет е образуван в собствената му къща, но и Павел Костов е бил от преуспяващите собственици на ‘хавани“ за производство на тютюн за пушене (прототип на по-късно създадените фабрики. Върлите негови конкуренти-гръкомани са използвали революционнта му дейност като средство за съсипване на бизнеса му. Така Павел Костов попада в местния „хюкюмата“ (полицейско управление). Но отличната му репутация на Удостоверение преуспяващ търговец и обичан гражданин го спасява.
Павел Костов е бил силно религиозен и много състрадателен човек, известен като защитник на бедните, слабите, вдовиците и сираците. След Освобождението, когато е бил избран за кмет на Станимака, през цялото време, докато е заемал този пост, почти цялата си заплата той раздавал на бедни и болни.
От първия си брак той има син Петър, но съпругата му умира от туберкулоза и той се жени отново. От втория му брак се раждат 6 деца, всички до едно получили отлично образование и соложили началото на видни софийски Родителите на Елена фамилии от инженери, лекари, архитекти, журналисти, артисти и пр.
След Освобождението Павел Костов е избиран два пъти за кмет на Станимка. Кметуването му е ознаменувано с две неща: строителството на най-красивия мост над река „Чая“, известен като „Павлов мост“, който е свързвал Асеновградския пътза Бачковския манастир, малко над село Бачково. Бил е съборен от небивало поройно прийждане на река „Асеница“ през 1906г.
Освен това при кметуването на Павел Костов се полагат основите на голямото Мария - Луиза -дъщерята на Елена просветно светилище – сградата на Асеновградската гимназия.
Депутат е в Петото обикновено Народно Събрание 1887,1888,1889г.
Наред със служебните си контакти, Павел Костов е в добри другарски отношения с капитан Петко Киряков, с известните дейци на либералната партия,Петко Каравелов, Драган Цанков, Стефан Стамболов. Приятелство го свързва с писателя Иван Вазов. През 1990г. пра – пра – правнучката му, известната актрисата Елена Маркова въплащава чудесния образ на Рада Госпожина в сериала, по романа на Иван Вазов – „Под игото”.
Павел Костов е починал на 54 год. възраст от преумора, Елена Маркова - Асеновград в миналото след един бурен, сложен и отдаден на Отечеството живот. Той е третият човек – след Захари Стоянов и Отон Иванов, който се опитва да вдигне на въстание природопските села Яврово и Лясково и единственият, който направил този опит в съседното на Яврово село – Лясково. Макар да е роден в с. Добралък (през 1848г.), Павел Костов не прави там революционен опит, защото половината село по това време е населено с българо-мохамедани. Много млад напуска родното си село, но благодарение на вродената си интелигентност и смелост успява да се изтигне до политическите и бизнес върхове, без да губи Стоян Янев усещането си за справедливост, което му печели нарадноата обич.
Синът на Павел Костов и пра-дядо на Елена Маркова, Петър Костов е участвал в съединението на България под знамето на поп Ангел Чолаков, след това е народен представител. Петър Костов става кмет на Станимака, в разгара на следоосвобожденските разпри между българи и гръкомани за въвеждането в българските църкви на църковнославянския език. По време на една от тези разпри, Петър Костов е бил прободен с кама от своите противници-гръкомани. Синът му Стойчо Павлов (дядо на Елена Маркова) остава сирак на 16 годишна възраст, но въпреки трудностите е един от най-добрите главни редактори на литературната част във вестниците „Зора” и „Утро”. Той е бил много близък приятел на генерал Владимир Стойчев.
Потомци на Павел Костов са и журналистът Иван Павлов Костов, сърдечния хирург д-р Владимир Коларов, художникът Георги Баев, Борис Костов, д-р Душко Костов. Две улици в Асеновград носят имената на членове на семейството – на Павел Костов и Петьо Костов.